Francois-Xavier Dauré

Roussillon, FR

Domaine Lampyres

En av norra Katalonien mest intressanta vinmakare heter FX, förkortning för Francois-Xavier.
Han är den fjärde generationen i familjen Dauré som odlar vin i Espira de l’Agly som ligger 2 mil från medelhavet och 4 mil norr om den spanska gränsen.

Historiskt sett har familjen sålt druvorna från deras 16 hektar stora odlingar till lokala kooperativ, men FX hade en dröm om att göra sitt eget vin från familjens egna odlingar. Efter att ha arbetat i flera år på olika vingårdar i Roussillon hamnade han i 2015 till slut hos Tom Lubbe på Matassa. Samma år tog han över styret för sin familjs jordbruk och började arbetet med att omvandla gården till ekologiskt odling.

I fyra år var han Tom Lubbe’s högra hand i källaren på Matassa samtidigt som han odlade sina egna 16 hektar. 2016 gjorde FX sin allra första årgång i sitt garage och resultatet blev 600 buteljer av två olika cuvéer.

Fyra år senare, 2020, har FX genom intensivt jobb lyckats öka sin produktion till 11 000 flaskor per år, delat på 8 olika cuvéer. Skörden för 2021 ser hitintills lovande ut, och om allting vill sig väl siktar FX på att fördubbla sin produktion. Resterande druvor säljer han fortfarande till olika kooperativ.

Francois-Xavier är en vinmakare att räkna med. Vi är så glada att få representera Domaine des Lampyres i Sverige! Och hans viner är helt klart Voyou!

Vin
Alk. / Vol.
ÅRGÅNG
region
Färg
Calentu
Roussillon (Espira de L'Agly)
Rött
2022
12.5% / 750ml
Calentu

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Rött
druva
Grenache noir
Jord
Skiffer
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
8 dagars maceration av grenache noir. Naturliga jäststammar. Fermentation på ståltank. Lagrat på ståltank. Ofiltrerat
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Contre-Attaque
Rousillon (Espira de L'Agly)
Rött
2023
12.5% / 750ml
Contre-Attaque

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Rött
druva
Mourvèdre & Grenache
Jord
Lerig kalkjord och skiffer
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
5 dagars maceration carbonique (kolsyrejäsning) av hela klasar av Mourvèdre och Grenache. Ingen tillsatt jäst. Försiktig press. Lagrat på glasfibertank
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Luminescence
Roussillon (Espira de L'Agly)
Orange
2021
10.5% / 750ml / 1500ml
Luminescence

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Orange
druva
Muscat d'Alexandrie & Muscat Petit Grain
Jord
Skiffer
Kultur
Ekologisk och biodynamisk
Uppväxt
Muscat PG: 1 månad maceration i hela klasar. Muscat d'Alexandrie: avstjälkade druvor och 3 veckor skalmaceration i amfora. Pressat tillsammans och lagrat 1/3 på nya fat och 2/3 på amfora. Ingen tillsatt jäst, ofiltrerat
Alk. / Vol.
10.5% / 750ml / 1500ml
Luminescence
Roussillon (Espira-de-l'Agly)
Orange
2023
11% / 750ml
Luminescence

Luminescence: Skalmaceration 20 dagar av Muscat Petit Grain

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Orange
druva
100% Muscat Petit Grain
Jord
Argilo-calcaire & Schistes (Kalk-lera och Skiffer)
Kultur
Ekologisk odling, skördeuttag 20hl/ha
Uppväxt
Druvorna skördas för hand och får sedan genomgå maceration carbonique (kolsyrejäsning) i 20 dagar. Spontanjäst utan tillsatt jäst. Jäsningen avslutas i ståltank och får sedan ligga 2 månader på nya fat. 2gram svavel per 100L tillsatt innan buteljering.
Alk. / Vol.
11% / 750ml
Margot
Roussillon (Espira de L'Agly)
Rosé
2021
12.5% / 750ml
Margot

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Rosé
druva
Mourvèdre (55%), Grenache, Syrah, Muscat (5%)
Jord
Rullsten & skiffer
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Direktpressade druvor. Endast naturliga jäststammar. lagrat på glasfibertank. Ofiltrerat
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Margot
Roussillon (Espira de L'Agly)
Rosé
2022
11% / 750ml
Margot

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Rosé
druva
Grenache noir, Carignan
Jord
Skiffer & rödlera med rullsten
Kultur
Ekologisk certifierad med biodynamiska metoder
Uppväxt
En veckas skalmaceration i hela klasar av grenache noir och direktpress av carignan. Druvorna vinifieras separat och blandas efter att fermenteringen är klar. Ytterst lite muscat petit grain blandas in på slutet för extra aromatik och lagras sen 6 månader på glasfibertank. Ingen tillsatt jäst och ofiltrerat. Endast ytterst lite svavel tillsatt vid buteljering (1g/HL)
Alk. / Vol.
11% / 750ml
Point Triple
Roussillon (Espira de L'Agly)
Orange
2021
12.5% / 750ml
Point Triple

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Orange
druva
Macabeo (90%), Muscat d'Alexandrie (10%)
Jord
Kalkrik lera
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
7 dagars skalmaceration av hela klasar. Jäst & lagrat på glasfibertank. Ingen tilsatt jäst, ofiltrerat.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Point Triple
Roussillon (Espira de L'Agly)
Orange
2022
11% / 750ml
Point Triple

FX's cuvée Point Triple: Skalmaceration i hela klasar av Macabeu och Grenache blanc med en touch Muscat.

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Orange
druva
Macabeu 50%, Grenache blanc 40%, Muscat Petit Grain 10%
Jord
Skiffer & rödlera med rullsten
Kultur
Ekologisk certifierad med biodynamiska metoder
Uppväxt
1 veckas skalmaceration av Macabeu och Grenache Blanc i hela klasar. Efter första fermentationen pressas druvorna och blandas med Muscat och lagras 6 månader på glasfibertank. Ingen tillsatt jäst och ofiltrerat. Endast ytterst lite svavel tillsatt vid buteljering (1g/HL)
Alk. / Vol.
11% / 750ml
Point Triple
Roussillon
Orange
2023
12% / 750ml
Point Triple

Point Triple: Skalmaceration av Macabeu och Muscat d'Alexandrie med direktpressad Grenache blanc.

Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Orange
druva
35% Macabeu, 50% grenache blanc, 15% Muscat d’Alexandrie. Skördeuttag 17hl/ha
Jord
Grenache blanc: Schiste (skiffer), Macabeu: Argile(lera), Muscat: Argilo-calcaire (kalk-lera)
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Druvorna skördas för hand och vinifieras: 7 dagars skalkontakt för Macabeu. Direktpress av Grenache blanc. Muscat d'Alexandrie 50/50 hela klasar och avstjälkade druvor med 20 dagars maceration. Spontanjäst med naturliga jäststammar. Lagrat 5 månader på glasfibertank. 2gram svavel per hektoliter innan buteljering.
Alk. / Vol.
12% / 750ml
Nästa vinbonde
Nästa vinboende