Jean-Louis Tribouley är en av flera legendariska naturvinsmakarna i Latour-de-France.
Han tog över sin 8 hektar stora vingård år 2002 och har sedan starten arbetats enligt ekologiska metoder och klassificerade AOC Côtes du Roussillon Village Latour-de-France.
Odlingarna ligger strax utanför byn och består av grenache, carignan, syrah, macabeu och grenache gris. Stockarna är mellan 40-70 år gamla. Åldern på stockarna har stor betydelse i detta torra klimat med grunda jordar. Jean-Louis jordar är steniga och består till en tredjedel av schist och två tredjedelar gnejs blandad med nerbruten granit vilket ger en otrolig mineralitet till frukten.
Jean-Louis beskriver sin vinmakning som traditionell utan tillsatt jäst. Noggrant utvalda druvor med sortering om så nödvändigt, helt enkelt endast druvor som en själv skulle vilja äta. Avstjälkade druvor och omblandning av vinet utan pump, mekaniskt kontrollerade jästemperaturer i vinkällaren, maceration mellan 8 till 20 dagar beroende på cuvée och lätta extraktioner. Inget eller ytterst lite svavel tillsatt (max 20mg/liter), vinerna är varken klarade eller filtrerade och helt utan “moderna oenologiska metoder” som kan traumatisera vinet som Jean-Louis själv uttrycker det.
Jean-Louis cuvée GG med 90% Grenache Gris och lite Macabeu
Jean-Louis cuvée Les Copines. 2021 var en väldigt lyckad årgång och här använder Jean-Louis endast grenache. Kortare skalmaceration med lite extraktion för att göra en lättdrucken och ren juice
Jean-Louis cuvée Marceau på 100% Macabeu