Jean-Louis Tribouley

Roussillon (FR)

Jean-Louis Tribouley är en av flera legendariska naturvinsmakarna i Latour-de-France.

Han tog över sin 8 hektar stora vingård år 2002 och har sedan starten arbetats enligt ekologiska metoder och klassificerade AOC Côtes du Roussillon Village Latour-de-France.

Odlingarna ligger strax utanför byn och består av grenache, carignan, syrah, macabeu och grenache gris. Stockarna är mellan 40-70 år gamla. Åldern på stockarna har stor betydelse i detta torra klimat med grunda jordar. Jean-Louis jordar är steniga och består till en tredjedel av schist och två tredjedelar gnejs blandad med nerbruten granit vilket ger en otrolig mineralitet till frukten.

Jean-Louis beskriver sin vinmakning som traditionell utan tillsatt jäst. Noggrant utvalda druvor med sortering om så nödvändigt, helt enkelt endast druvor som en själv skulle vilja äta. Avstjälkade druvor och omblandning av vinet utan pump, mekaniskt kontrollerade jästemperaturer i vinkällaren, maceration mellan 8 till 20 dagar beroende på cuvée och lätta extraktioner. Inget eller ytterst lite svavel tillsatt (max 20mg/liter), vinerna är varken klarade eller filtrerade och helt utan “moderna oenologiska metoder” som kan traumatisera vinet som Jean-Louis själv uttrycker det.

Vin
Alk. / Vol.
ÅRGÅNG
region
Färg
Elepolypossum
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2021
13.5% / 750ml
Elepolypossum

Vinmakare
Jean-Louis Tribouley
Färg
Rött
druva
Carignan
Jord
Gnejs
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Avstjälkade druvor. 10-15 dagars skalmaceration. Ingen tillsatt jäst. Lagrat på glasfiber
Alk. / Vol.
13.5% / 750ml
GG
Roussillon (Latour-de-France)
Vitt
2021
12.5%
GG

Jean-Louis cuvée GG med 90% Grenache Gris och lite Macabeu

Vinmakare
Jean-Louis Tribouley
Färg
Vitt
druva
Grenache Gris
Jord
Skiffer & gnejs
Kultur
Ekologisk certifierad
Uppväxt
Direktpress av druvorna, fermentering och lagring 10 månader på använda fat.
Alk. / Vol.
12.5%
L'Alba
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2019
13.5% / 750ml
L'Alba

Vinmakare
Jean-Louis Tribouley
Färg
Rött
druva
Carignan 80%, Syrah & Grenache (10%+10%)
Jord
Skiffer och gnejs
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Avstjälkade druvor, 10-15 dagars maceration. Ingen tillsatt jäst. Lätt extration. Lagrat på glasfibertank
Alk. / Vol.
13.5% / 750ml
La Part de l'Eté
Roussillon (Latour-de-France)
Rosé Petnat
2021
12.5% / 750ml
La Part de l'Eté

Vinmakare
Jean-Louis Tribouley
Färg
Rosé Petnat
druva
Syrah, Grenache, Carignan (lika delar)
Jord
Skiffer och gnejs
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Direktpress av druvorna. Ingen tillsatt jäst. Methode ancestrale. Degorgerad Petnat
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Les Copines
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2022
12.5% / 750ml
Les Copines

Vinmakare
Jean-Louis Tribouley
Färg
Rött
druva
Grenache
Jord
Skiffer & gnejs
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Avstjälkning av druvorna. Skalmaceration 7 dagar. Ingen tillsatt jäst. Lätt extraktion. Ofiltrerat
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Les Copines
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2021
12.5% / 750ml
Les Copines

Jean-Louis cuvée Les Copines. 2021 var en väldigt lyckad årgång och här använder Jean-Louis endast grenache. Kortare skalmaceration med lite extraktion för att göra en lättdrucken och ren juice

Vinmakare
Jean-Louis Tribouley
Färg
Rött
druva
Grenache
Jord
Skiffer & gnejs
Kultur
Ekologisk certifierad
Uppväxt
Avstjälkning av druvorna, 8 dagars skalmaceration utan aktiv extraktion och sen lagrat på glasfibertank
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Marceau
Roussillon (Latour-de-France)
Vitt
2021
12.5% / 750ml
Marceau

Jean-Louis cuvée Marceau på 100% Macabeu

Vinmakare
Jean-Louis Tribouley
Färg
Vitt
druva
Macabeu
Jord
Skiffer & gnejs
Kultur
Ekologisk certifierad
Uppväxt
Direktpress av druvorna, fermentering och lagring 9 månader på använda ekfat
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Nästa vinbonde
Nästa vinboende