Laurent Rogers

Roussillon (FR)

Mataburro

Laurent Roger och Melissa Ingrands projekt Mataburro är döpt efter den järnvägslinje som går precis bakom vingården. Järnvägslinjen var den allra första i Perpignan-regionen och fick det ökända namnet “Mataburro”, tragiskt nog efter att ha kört på två åsnor under sin allra första färd under invigningen år 1910.

Laurent kommer från en vinmakarfamilj och hans pappa brukade 40 hektar som han sålde år 2000, med undantag för tre hektar med Grenache och Merlot. Laurent jobbade som sommelier i Paris på bland annat La Verre Volé under flera år. Han fick chansen att skörda och jobba med legenden Alain Castex i Banyuls och bestämde sig där o då att följa sin pappas fotspår, lämna huvudstaden och börja göra vin på heltid. I oktober 2017 tog han över sin pappas kvarvarande 3 hektar i Rivesaltes precis utanför Perpignan. Vinmarkerna består av gamla stockar av Grenache som hans pappa planerade 1949 samt drygt trettioåriga Merlot-stockar.

I vingården jobbar Laurent enligt ekologiska och biodynamiska metoder och allt görs för hand. För att hålla jordarna friska och levande väljer Laurent gröngödsling framför plöjning. Jordarna består mestadels av kalkrik lera med rullsten och den enda inverkan som görs bland rankorna är ytterst lite svavel, koppar och eteriska oljor.

Vinerna är fjäderlätta i sitt uttryck med saftig frukt, härlig aromatik och mineralisk sälta. Förutom Mrenache och Merlot som Laurent odlar själv köper han Macabeu, Muscat och Mourvèdre från en granne, allt för att ge ytterligare finess och aromatik till sina viner. Vinmakningen är helt ren utan jäst och svavel eller andra främmande ämnen. Generellt gäller korta macerationer “semi-carbonique” och försiktig press. Lagringen sker både i tank, på fat och i amfora.

Vin
Alk. / Vol.
ÅRGÅNG
region
Färg
Memo
Roussillon (Rivesaltes)
Vitt
2022
12% / 750ml
Memo

Vinmakare
Laurent Rogers
Färg
Vitt
druva
Macabeu
Jord
Kalkrik lerjord med rullsten
Kultur
Ekologisk odling med biodynamiska principer
Uppväxt
7 dagars skalmaceration av Macabeu från 70-åriga stockar. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på tank 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Alk. / Vol.
12% / 750ml
Mura Mura
Roussillon (Rivesaltes)
Rosé
2022
12.5% / 750ml
Mura Mura

Hommage till Alain Castex (RIP) och hans fantatiska rosévin Canta Mañana

Vinmakare
Laurent Rogers
Färg
Rosé
druva
Grenache, Merlot & Muscat
Jord
Kalkrik lerjord med rullsten
Kultur
Ekologisk odling med biodynamiska principer
Uppväxt
Långsam direktpress av druvorna. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på tank 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Otium
Roussillon (Rivesaltes)
Rött
2022
12.5% / 750ml
Otium

Vinmakare
Laurent Rogers
Färg
Ljust rött
druva
Grenache
Jord
Kalkrik lerjord med rullsten
Kultur
Ekologisk odling med biodynamiska principer
Uppväxt
100% Grenache noir från 80-åriga stockar, 5 dagars infusion på skal utan aktiv extraktion. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på tank 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Quartet
Roussillon (Rivesaltes)
Rött
2022
12.5% / 750ml
Quartet

Vinmakare
Laurent Rogers
Färg
Rött
druva
Mourvèdre & Grenache noir
Jord
Kalkrik lerjord med rullsten
Kultur
Ekologisk odling med biodynamiska principer
Uppväxt
Kort maceration av Mourvèdre och Grenache noir. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på tank 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Totem
Roussillon (Rivesaltes)
Rött
2022
12.5% / 750ml
Totem

Toppcuvén från Mataburro. Här låter Laurent druvorna nå lite högre mognad och lagrar vinet på tre olika kärl innan blandning och buteljering.

Vinmakare
Laurent Rogers
Färg
Rött
druva
80% Mourvèdre, 20% Grenache noir
Jord
Svart märgel och skiffer
Kultur
Ekologisk odling med biodynamiska principer
Uppväxt
Lite längre maceration än de andra röda vinerna från Mataburro. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på amfora, fat och tank i 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Nästa vinbonde
Nästa vinboende