Aline bestämde sig för att byta livsstil från sitt liv inom juridik och bankväsendet hemma i Belgien. Hon flyttade med sin familj till Frankrike för ett starta ett nytt äventyr, hon skulle bli vinbonde! Efter sin utbildning och praktik hittade hon sin plats i byn Latour-de-France där hon tog över 12 hektar mark med bland annat 100-åriga stockar av lokala druvsorter.
Domaine des Mathouans föddes i juni 2009 och är sedan 2013 ekologiskt och biodynamiskt certifierad. Markerna plöjs med häst och kompost, biodynamiska preparat och hemmagjorda örtbrygder ersätter kemiska ingrepp - allt för att hålla marken och rankorna friska och motståndskraftiga. Under hösten och vintern låter Aline sina får och kossor springa fritt bland rankorna.
Arbetet i vinkällaren är så naturligt det bara går. Druvorna skördas för hand och sorteras noggrant för att bara behålla den bästa frukten. Aline blandar sällan olika druvsorter i sina viner utan gör mest s.k monocépage-viner, hon säger själv att det är ett filosofiskt val att göra såna naturviner för att främja sin terroirs naturliga uttryck.
“Känsla, intuition och månens influenser ersätter tekniska lösningar - både i vinmarken och i vinkällaren”
Direktpressade hela klasar av Muscat Petit Grain. Endast naturlig jäst, full malolaktisk jäsning 8 månaders uppväxt på små fat
Direktpress av hela klasar av macabeo,Endast naturliga jäststammar, full malolaktisk jäsning 8 månader på små fat