Kära privatkund! Just nu har vi pausat försäljningen till Systembolaget. Vi återkommer senare i vår mednya blandlådor och möjligheten till privatimport :)
DOMAINE
VIN
REGION
Pris (PRIVATKUND)
FÄRG
ÅRGÅNG
Cosmic Vinyaters
Encarinyades
326kr
2022
Katalonien, SP
En hyllning till Carignan! Salva's Encarinyades gjort på tre sorters Carignan; Blanc, Gris & Noir som är samplanterade i en gammal vingård på 300meters höjd. Smakar gott redan nu men har också stor lagringpotential!
Vinmakare
Salvador Batlle
Färg
Rött
druva
Carignan blanc, noir, gris
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk och biodynamisk ej certifierad
Uppväxt
5 dagars maceration av tre sorters Carignan; blanc, gris, noir. Försiktig press och lagrat på amfora
3 veckor skalmaceration av Muscat Alexandrie i hela klasar, ingen aktiv extraktion och försiktig press. Spontan fermentation utan tillsatt jäst, lagrat 6 månader på ståltank och ofiltrerat.
Constel.lacio - på 300m höjd har Salva återplanterat de inhemska druvorna som en gång växte där. Carignan: blanc, gris & noir. Grenache: blanc, gris & noir. Malvasia och Muscat. Vinmakningen är en mix av flera olika metoder: Direktpress, kolsyrejäsning och maceration av trampade druvor.
Vinmakare
Salvador Batlle
Färg
Rött
druva
Grenache gris/blanc/noir, Carignan gris/blanc/noir, Malvasia & Muscat
Jord
Sandig granit
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
En mix av tre olika metoder: Direktpress av Carignan noir. Carignan gris och blanc är trampat i hela klasar och skalmacererat 8 dagar. Grenache noir, blanc och gris med kolsyrejäsning. Ingen tillsatt jäst. Blandningen sker efter alkoholfermentationen, lagras på ståltank på fina jästfällningen 5 månader och buteljeras utan filtrering och noll tillsatt svavel.
7 dagars skalmaceration med avstjälkade druvor: Xarel·lo och Malvasia. Spontan jäsning utan tillsatt jäst. Lagrat 4 månader på ståltank. Ofiltrerat och buteljerat utan tillsatt svavel
5 dagars maceration carbonique (kolsyrejäsning) av hela klasar av Mourvèdre och Grenache. Ingen tillsatt jäst. Försiktig press. Lagrat på glasfibertank
En veckas skalmaceration i hela klasar av grenache noir och direktpress av carignan. Druvorna vinifieras separat och blandas efter att fermenteringen är klar. Ytterst lite muscat petit grain blandas in på slutet för extra aromatik och lagras sen 6 månader på glasfibertank. Ingen tillsatt jäst och ofiltrerat. Endast ytterst lite svavel tillsatt vid buteljering (1g/HL)
Luminescence: Skalmaceration 20 dagar av Muscat Petit Grain
Vinmakare
Francois-Xavier Dauré
Färg
Orange
druva
100% Muscat Petit Grain
Jord
Argilo-calcaire & Schistes (Kalk-lera och Skiffer)
Kultur
Ekologisk odling, skördeuttag 20hl/ha
Uppväxt
Druvorna skördas för hand och får sedan genomgå maceration carbonique (kolsyrejäsning) i 20 dagar. Spontanjäst utan tillsatt jäst. Jäsningen avslutas i ståltank och får sedan ligga 2 månader på nya fat. 2gram svavel per 100L tillsatt innan buteljering.
7 dagars skalmaceration av Macabeu från 70-åriga stockar. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på tank 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
100% Grenache noir från 80-åriga stockar, 5 dagars infusion på skal utan aktiv extraktion. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på tank 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Kort maceration av Mourvèdre och Grenache noir. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på tank 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Toppcuvén från Mataburro. Här låter Laurent druvorna nå lite högre mognad och lagrar vinet på tre olika kärl innan blandning och buteljering.
Vinmakare
Laurent Rogers
Färg
Rött
druva
80% Mourvèdre, 20% Grenache noir
Jord
Svart märgel och skiffer
Kultur
Ekologisk odling med biodynamiska principer
Uppväxt
Lite längre maceration än de andra röda vinerna från Mataburro. Vinet jäste naturligt utan tillsatt jäst. Lagrat på amfora, fat och tank i 5 månader, ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Riesling som skördas för hand och pressas direkt. Lagrat på jästfällningen på traditionella tyska "Stückfass" (1200L fat). Buteljerat oklarat och ofiltrerat med en ytterst liten dos svavel
Handplockade druvor som genomgår en kort kolsyrejäsning, naturliga jäststammar. Lagrat 9 månader på jästfällningen i neutrala 1200L-fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering med en ytterst liten dos svavel.
15-25 år gamla rankor som vuxit ur kalkrika jordar
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Portugieser och Silvaner direktpressas tillsammans utan tillsatt jäst, och lagrat på jästfällningen 9 månader på 2400L fat. Pinot Noir blandas in före buteljering för extra briljans. Ofiltrerat, ytterst lite svavel tillsatt vid buteljering (1g/HL
Dornfelder, Portugieser, Weissburgunder från 15-25 år gamla rankor
Jord
Kalkrika jordar
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
"Méthode ancestrale" - Druvorna pressas tillsammans och genomgår första jäsningen på ståltank och buteljerad i oktober 2022 med kronkapsyl för en andra fermentering. Ingen tillsatt jäst, oklarat, ofiltrerat, ej degorgerad, ingen tillsatt svavel.
15-25 år gamla stockar av Chardonnay & Sauvignon blanc
Jord
Kalkrika jordar
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
50% Chardonnay och 50% Sauvignon Blanc vinifieras separat med semi-kolsyrejäsning, utan tillsatt jäst, lagrat på jästfällningen i traditionella tyska Stückfass (1200L fat) och blandas innan buteljering. Ofiltrerat och utan tillsatt svavel
Långsam press under 7 timmar. Ingen tillsatt jäst. Första fermentationen på 5 år gamla ekfat. Lagat i äldre fat på jästfällningen i 11 månader. Buteljerat i augusti 2019. Inget tillsatt svavel
Ett mästerverk från Jean-Paul Schmitt! Oxydatif Pinot Gris lagrat på oupptoppad ståltank i två års tid. Jean-Paul gick i pension för 2 år sedan och har nu sålt eller hyr ut sina vingårdslägen. Blüemarawa är Jean-Pauls sista vintage.
Vinmakare
Jean-Paul Schmitt
Färg
Vitt
druva
Pinot Gris
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk certifierad med biodynamiska principer
Uppväxt
Sent skördat Pinot Gris, direktpressade druvor, naturlig jäst och lagrat i två års tid på oupptoppad ståltank.
Vin gjort av Pirouettes tillsammans med en vinmakarskola i Strasbourg. Eleverna fick under ett års tid vara med hela vägen från skörd till buteljering. Ett friskt mästerverk!