Le Debit d’Ivresse, översätter ungefär till “Berusnings-butiken”, en ordlek som spelar på gamla franskans ord för det vi på svenska kallar för Systembolag, alltså alkoholbutiken “Le Debit d’Alcool”
Det något komiska namnet återspeglar personen Luc Devot rätt bra. Innan han blev vinmakare på heltid arbetade han bland annat som yrkesfiskare i flera år, kock, musiker och festivalarrangör.
Född och uppvuxen i Roussillon, alltid nära vin och vinrankor, gjorde han sin första skörd hos Jean-Louis Tribouley för många år sedan. Efter att ha jobbat flera års jobb bland vinrankorna och i vinkällaren bland annat Philipe Wies på Petite Baigneuse och Loïc Roure på Domaine de Possible, fick han chansen att 2017 ta över dryga 4 hektar vinmark i Montner. De första årgångarna 2018 och 2019 vinifierade han hos Sylvain och Olivier på Cave Apicole i Latour-de-France.
Vinmarkerna är givetvis arbetade på ekologiskt sätt utan kemisk ogräsbekämpning, pesticider och konstgödsling. Skörden sker manuellt för hand och vinmakningen är helt ren utan tillsatser.
Det är inte svårt att förstå vilka vinmakare och viner Luc inspireras av. Han tillhör den nya generationen vinmakare som gör lätta, klunkvänliga och fruktdrivna viner med lägre alkoholhalt än vad man traditionellt gör i Roussillon.