Pirouettes startades på initiativ av Christian Binner, pionjär i Alsace när det kommer till Biodynamisk vinodling och vinmakning helt utan tillsatser.
Christian såg stor potential i sina grannars vingårdar med otroligt fina växtplatser och välmående vinrankor, där de redan gjorde vin sen långt tillbaka, men tyvärr med en hel del tillsatser i vineriet.
Till kollektivet värvade Christian två oenolog-kemister Pierre & Xavier, som tidigare hjälpt Christian att göra helt naturliga viner genom att kontinuerligt ta prover under hela vinmakarprocessen och analysera dem på mikroskopisk nivå.
Christian, Pierre och Xavier knöt successivt till sig flera vinmakare i runtom i Alsace och tillsammans lyckades de skapa ett brett och intressant utbud av vin i olika stilar som man sällan hittar i klassiska Alsaceviner.
Idag 8 år sedan starten har Christian lämnat projektet som nu drivs vidare av Remi i samma anda tillsammans med Xavier och Pierre. Ett 20-talet vinmakare är anslutna till kollektivet från norra till södra Alsace och tillsammans skapar de unika, kreativa och viner gjorda “utanför boxen”
Ett mästerverk från Jean-Paul Schmitt! Oxydatif Pinot Gris lagrat på oupptoppad ståltank i två års tid. Jean-Paul gick i pension för 2 år sedan och har nu sålt eller hyr ut sina vingårdslägen. Blüemarawa är Jean-Pauls sista vintage.
Crémant d'Alsace från Raphaël!
Orange vin med 10 dagars maceration Vin producerat av David Koeberle i Saint-Hippolyte, nära Colmar. I Davids vinkällare spelas klassisk musik dygnet runt för att ge harmoni till sina viner. Inget tillsatt jäst eller svavel
Ny årgång av Eros från David Muller-Koeberlé
Riesling från Grand-Cru Wineck-Schlossberg
Ett orangevin på 20-Liters Keg gjort på 100% Gewurztraminer av Raphaël från 2021. Druvorna skördades på gränsen till övermogna från jordar som ändå ger en otrolig fräschör, låg alkohol och lätthet, något som utmärker årgång 2021.
Ett vitt vin på 20-liter Keg gjort av Domaine de l'Ecole i sammarbete med Pirouettes! Skördat, vinifierat och övervakats av eleverna på Lycée de Rouffach i Alsace under hela processen.
Ett rött vin på 20-Liters keg från Francois
Riesling Grand-Cru från Kirchberg du Barr av bröderna Clément & Sylvain Goepp
En halvsöt Petnat på Gewurztraminer och Sylvaner från 2018. 42g/L restsötma
Petnat gjort på Riesling från Grand-Cru Wineck Schlossberg
"Breakfast wine"
Josiane och Marion anslöt sig till Pirouettes under 2022. Josiane tog över familjedomänen redan 2004 och fick förstärkning av sin systerdotter 2017. De fick sin ekologiska certifiering 2020 och gör i Ultra Violet 2021 sitt allra första naturvin, skalmacererat Pinot Gris helt utan svavel och filtrering!
Handskördade druvor plockade på samma dag från samma parcell. 5 dagars skalkontakt med hela klasar. Naturlig jäsning på ståltank med 7 månaders uppväxt. Buteljerat med hjälp av gravitation utan filtrering och utan tillsatt svavel. Vin från granitjordar i Saint Hippolyte i Alsace. Druvsammansättning: Auxerrois (12.5%), Pinot-blanc (20.8%), Pinot-Noir (26.6%), Muscat (6.6%), Pinot-Gris (16.6%), Riesling (12.5%), Gewurztraminer (4.1%)