Les Vins Pirouettes

Alsace (FR)

Pirouettes startades på initiativ av Christian Binner, pionjär i Alsace när det kommer till Biodynamisk vinodling och vinmakning helt utan tillsatser.
Christian såg stor potential i sina grannars vingårdar med otroligt fina växtplatser och välmående vinrankor, där de redan gjorde vin sen långt tillbaka, men tyvärr med en hel del tillsatser i vineriet.

Till kollektivet värvade Christian två oenolog-kemister Pierre & Xavier, som tidigare hjälpt Christian att göra helt naturliga viner genom att kontinuerligt ta prover under hela vinmakarprocessen och analysera dem på mikroskopisk nivå.
Christian, Pierre och Xavier knöt successivt till sig flera vinmakare i runtom i Alsace och tillsammans lyckades de skapa ett brett och intressant utbud av vin i olika stilar som man sällan hittar i klassiska Alsaceviner.

Idag 8 år sedan starten har Christian lämnat projektet som nu drivs vidare av Remi i samma anda tillsammans med Xavier och Pierre. Ett 20-talet vinmakare är anslutna till kollektivet från norra till södra Alsace och tillsammans skapar de unika, kreativa och viner gjorda “utanför boxen”

Vin
Alk. / Vol.
ÅRGÅNG
region
Färg
Blanc Litron
Alsace
Vitt
2019
12.5% / 1000ml
Blanc Litron

Vinmakare
David Koeberle
Färg
Vitt
druva
Pinot Blanc
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Direktpress av Pinot Blanc. Ingen tillsatt jäst. Lagrat i ståltank på jästfällningen 12 månader. Ej filtrerat
Alk. / Vol.
12.5% / 1000ml
Blüemarawa
Alsace
Vitt
2019
14.5% / 750ml
Blüemarawa

Ett mästerverk från Jean-Paul Schmitt! Oxydatif Pinot Gris lagrat på oupptoppad ståltank i två års tid. Jean-Paul gick i pension för 2 år sedan och har nu sålt eller hyr ut sina vingårdslägen. Blüemarawa är Jean-Pauls sista vintage.

Vinmakare
Jean-Paul Schmitt
Färg
Vitt
druva
Pinot Gris
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk certifierad med biodynamiska principer
Uppväxt
Sent skördat Pinot Gris, direktpressade druvor, naturlig jäst och lagrat i två års tid på oupptoppad ståltank.
Alk. / Vol.
14.5% / 750ml
Brutal de Claude
Alsace
Vitt
NV
14% / 750ml
Brutal de Claude

Vinmakare
Claude Straub
Färg
Vitt
druva
Silvaner & Riesling
Jord
Stockar vuxna granitsten
Kultur
Ekologisk certifierad vinmark
Uppväxt
Sent skördade druvor, direktpressat och jäst med naturliga jästceller. Blend av årgångarna 2021 & 2022. Lagrat på foudre 1-2 år. Buteljerat våren 2023. Inget tillsatt svavel. Ofiltrerat
Alk. / Vol.
14% / 750ml
Brutal de Jean-Luc
Alsace
Rött
2018
14.5% / 750ml
Brutal de Jean-Luc

Vinmakare
Jean-Luc
Färg
Rött
druva
Pinot noir
Jord
Kalkrik lerjord
Kultur
Ekologisk odling
Uppväxt
20 dagars maceration av hela klasar Pinot noir. Lagrat 11 månader på jästfällningen, Ingen tillsatt jäst eller svavel, ofiltrerat
Alk. / Vol.
14.5% / 750ml
Crémant d'Alsace de Raphaël
Alsace
Vit Petnat
2020
11.5%
Crémant d'Alsace de Raphaël

Crémant d'Alsace från Raphaël!

Vinmakare
Raphaël
Färg
Vit Petnat
druva
Auxerrois, Pinot Blanc, Riesling & Pinot Gris
Jord
Märgel Ler-kalkiga jordar
Kultur
Ekologisk odling
Uppväxt
Direktpressning av druvorna. Fermentation och lagring 6 månader på ståktank innan buteljering. En andra fermentation i flaskan året efter med färskpressad druvjuice
Alk. / Vol.
11.5%
Eros de David
Alsace
2022
12,5 / 750ml
Eros de David

Orange vin med 10 dagars maceration Vin producerat av David Koeberle i Saint-Hippolyte, nära Colmar. I Davids vinkällare spelas klassisk musik dygnet runt för att ge harmoni till sina viner. Inget tillsatt jäst eller svavel

Vinmakare
David Koeberle
Färg
Orange
druva
Gewurztraminer, Riesling, Muscat
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
10 dagars skalkontakt, naturliga jäststämmar, inget tillsatt svavel
Alk. / Vol.
12,5 / 750ml
Eros de David 2023
Alsace
Orange
2023
12.5% / 750ml
Eros de David 2023

Ny årgång av Eros från David Muller-Koeberlé

Vinmakare
David Muller-Koeberlé
Färg
Orange
druva
Riesling, Gewurztraminer, Muscat
Jord
Branter av Granit i söderläge i hjärtat av Alsace
Kultur
Ekologisk certifierad
Uppväxt
Druvorna skördas för hand och får spontanjäsa på skalen i 7 dagar. Lagras på hela jästfällningen i ståltank i 7 månader.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Eros de Francois
Alsace
Orange
2022
13% / 750ml
Eros de Francois

Vinmakare
Francois
Färg
Orange
druva
Gewurztraminer & Auxerrois
Jord
Granitjordar från centrala Alsace
Kultur
Ekologiskt ej certifierat
Uppväxt
12 dagars skalmaceration av Gewurztraminer och Auxerrois. Press av druvorna och lagrat på jästfällningen i stora foudres i 9 månader. Ingen tillsatt jäst, ingen tillsatt svavel, ofiltrerat
Alk. / Vol.
13% / 750ml
Granit de Raphaël Grand-Cru Wineck-Schlossberg
Alsace
2019
14% / 750ml
Granit de Raphaël Grand-Cru Wineck-Schlossberg

Riesling från Grand-Cru Wineck-Schlossberg

Vinmakare
Raphaël
Färg
Vitt
druva
Riesling (Grand-Cru Wineck-Schlossberg)
Jord
Granit á 2 micas
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Långsam press under 7 timmar. Ingen tillsatt jäst. Första fermentationen på 5 år gamla ekfat. Lagat i äldre fat på jästfällningen i 11 månader. Buteljerat i augusti 2019. Inget tillsatt svavel
Alk. / Vol.
14% / 750ml
KEG Orange de Raphaël (20L)
Alsace
Orange
2021
12.84% / 20L
KEG Orange de Raphaël (20L)

Ett orangevin på 20-Liters Keg gjort på 100% Gewurztraminer av Raphaël från 2021. Druvorna skördades på gränsen till övermogna från jordar som ändå ger en otrolig fräschör, låg alkohol och lätthet, något som utmärker årgång 2021.

Vinmakare
Raphaël
Färg
Orange
druva
100% Gewurztraminer
Jord
Gewurztraminer från två olika Lieux Dits: Letzenberg i Ingersheim (Lerig kalkjord), och Bergweingarten i Pfaffenheim (Märgel-sandsten)
Kultur
Ekologisk och biodynamisk certifierad (demeter)
Uppväxt
100% avstjälkade druvor som skalmacereras i 8 dagar, ingen tillsatt jäst. 7 månaders fermentering i fibertank. I april 2022 fick alkoholjäsningen gå klart i ståltank och därefter blandas och lagrat på fat. Ingen tillsatt svavel.
Alk. / Vol.
12.84% / 20L
KEG Pulpe Blanc de l'Ecole (20L)
Alsace
Vitt
2022
12% / 20L
KEG Pulpe Blanc de l'Ecole (20L)

Ett vitt vin på 20-liter Keg gjort av Domaine de l'Ecole i sammarbete med Pirouettes! Skördat, vinifierat och övervakats av eleverna på Lycée de Rouffach i Alsace under hela processen.

Vinmakare
Domaine de l’École - Lycée de Rouffach
Färg
Vitt
druva
Auxerrois & Pinot Blanc
Jord
Kalkrik märgel i sydöst-läge
Kultur
Ekologisk certifierad
Uppväxt
Direktpress av druvorna, ingen tillsatt jäst, lagrat 7 månader på ståltank. 1.5 gram/hektoliter svavel tillsatt innan vinet tappas på 20-Liters Keg
Alk. / Vol.
12% / 20L
KEG Rouge de Francois (20L)
Alsace
Rött
2021
13% / 20L
KEG Rouge de Francois (20L)

Ett rött vin på 20-Liters keg från Francois

Vinmakare
Francois
Färg
Rött
druva
Pinot noir
Jord
Pinot från granitjordar i Saint-Hippolyte, en by känd för sin appelation "Rouge de Saint-Hippolyte"
Kultur
Vingård i omställning till ekologisk
Uppväxt
12 dagars maceration av hela klasar Pinot noir. Ingen tillsatt jäst. Lagrat på stora foudre d'Alsace. Ingen tillsatt svavel
Alk. / Vol.
13% / 20L
L'Abbatial de Clément & Sylvain
Alsace
Vitt
2019
13.6% / 750ml
L'Abbatial de Clément & Sylvain

Riesling Grand-Cru från Kirchberg du Barr av bröderna Clément & Sylvain Goepp

Vinmakare
Clément & Sylvain Goepp
Färg
Vitt
druva
Riesling (Grand-Cru)
Jord
Lerig kalkjord
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Direktpress av riesling. Ingen tillsatt jäst. Elevage 11 månader på stora gamla ekfat med total jästfällning. Inget tillsatt svavel
Alk. / Vol.
13.6% / 750ml
L'Étalon de Franck
Alsace
Orange
2019
14% / 750ml
L'Étalon de Franck

Vinmakare
Franck
Färg
Orange
druva
Gewurztraminer
Jord
Märgel-Sandsten
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Maceration av hela klasar Grand-Cru Gewurztraminer under 6 dagar. Långsam press på 14 timmar. Uppväxt 14 månader på ståltank. Buteljerat 6 november 2020. Inget tillsatt svavel
Alk. / Vol.
14% / 750ml
Petnat Si Doux de Raphaël
Alsace
Vit Petnat
2018
13.45% / 750ml
Petnat Si Doux de Raphaël

En halvsöt Petnat på Gewurztraminer och Sylvaner från 2018. 42g/L restsötma

Vinmakare
Raphaël
Färg
Petnat
druva
Gewurztraminer 70% (FLORIMONT) & Sylvaner 30% (STEINERT)
Jord
Stenig kalkrik lera
Kultur
Ekologiskt certifierade vingårdar sedan 2010 och biodynamiskt certifierad sedan 2015
Uppväxt
Långsam direktpress av druvorna (6-8h). Första alkoholfermentation i ståltank med följande lagring på jästfällningen i 11 månader. Andra fermentering i flaska med färsk Pied de Cuve-juice 2019. Inget tillsatt svavel. 42g restsötma
Alk. / Vol.
13.45% / 750ml
Petnat WS de Raphaël
Alsace
Vit Petnat
2020
12.5 / 750ml
Petnat WS de Raphaël

Petnat gjort på Riesling från Grand-Cru Wineck Schlossberg

Vinmakare
Raphaël Marchal
Färg
Vit Petnat
druva
Riesling
Jord
Granit (två-micas)
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Direktpress av hela klasar Riesling. Jäst och lagrat på jästfällningen 11 månader i ståltank. Methode Ancestrale. Degorgerad Petnat
Alk. / Vol.
12.5 / 750ml
Petnat de David
Alsace
Orange Petnat
2020
14% / 750ml
Petnat de David

Vinmakare
David Koeberle
Färg
Orange Petnat
druva
Riesling
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
2 dagars skalmaceration av Riesling
Alk. / Vol.
14% / 750ml
Petnat de Fabrice
Alsace
Vit Petnat
NV
13% / 750ml
Petnat de Fabrice

Vinmakare
Fabrice
Färg
Petnat
druva
Riesling & muscat
Jord
Marne och kalk
Kultur
Ekologisk och biodynamisk odling
Uppväxt
Direktpress av druvor och sen lagrat på jästfällningen 8 månader i ståltank. Ofiltrerat och osvavlat
Alk. / Vol.
13% / 750ml
Petnat de Franck
Alsace
Vit Petnat
NV
12.5% / 750ml
Petnat de Franck

Vinmakare
Franck
Färg
Petnat blanc de blanc
druva
50% Muscat & 50% Gewurztraminer
Jord
Muscat och Gewurtraminer från två fina jordar med kalk-märgel; Muscat planterad 1965 och Gewurztraminern 1980
Kultur
Ekologisk ordling och användning av Phytoterapi med hemgjorda "tisanes" plant-infusioner.
Uppväxt
Direktpressade druvor. Ingen tillsatt jäst, inget svavel, ingen filtrering. "I skydd ifrån moderna teknologiska vinmakarmetoder"
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Pinot Noir de Raphaël
Alsace
Rött
2020
12.5% / 750ml
Pinot Noir de Raphaël

Vinmakare
Raphaël
Färg
Rött
druva
Pinot Noir
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Pinot Noir de Stéphane
Alsace
2014
12% / 750ml
Pinot Noir de Stéphane

Vinmakare
Stephane Bannwarth
Färg
Rött
druva
Pinot noir
Jord
Kalkrik lera
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Alk. / Vol.
12% / 750ml
Plasma de Stéphane 2017
Alsace
Vitt
2017
13.5% / 750ml
Plasma de Stéphane 2017

Vinmakare
Stéphane Bannwarth
Färg
Vitt
druva
Riesling
Jord
Lerig kalksten
Kultur
Ekologisk och biodynamisk (eko-cert & Demeter)
Uppväxt
Lagrat 20 månader på jästfällningen i stora Alsace-foudre och 12 månader i små ekfat. Ofiltrerat och osvavlat
Alk. / Vol.
13.5% / 750ml
Pulpe de Raphaël
Alsacr
Vitt
2022
13% / 750ml
Pulpe de Raphaël

"Breakfast wine"

Vinmakare
Raphaël
Färg
Vitt
druva
Sylvaner, Riesling, Auxerrois
Jord
Kalk
Kultur
Ekologisk och biodynamisk agrikultur
Uppväxt
Direktpressade druvor med uppväxt på ståltank. Endast naturlig jäst, ofiltrerat, osvavlat.
Alk. / Vol.
13% / 750ml
Qvevri de Stéphane 2019
Alsace
Orange
2019
14% / 750ml
Qvevri de Stéphane 2019

Vinmakare
Stéphane Bannwarth
Färg
Orange
druva
Pinot gris, riesling & gewurztraminer
Jord
Lerig kalkjord
Kultur
Ekologisk och biodynamisk (eko-cert & Demeter)
Uppväxt
8 månaders maceration av samtliga druvor i nedgrävd Georgisk amfora. Ofiltrerat & osvavlat.
Alk. / Vol.
14% / 750ml
Riesling Glou Glou
Alsace
Vitt
2018
11.5% / 750ml
Riesling Glou Glou

Vinmakare
David Koeberle
Färg
Vitt
druva
Riesling
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
Direktpress av Riesling. Ingen tillsatt jäst. Lagrat i ståltank på jästfällningen 11 månader. Ej filtrerat
Alk. / Vol.
11.5% / 750ml
Saveurs de Raphaël 2019
Alsace
Vitt
2019
13% / 750ml
Saveurs de Raphaël 2019

Vinmakare
Raphaël Marchal
Färg
Vitt
druva
Sylvaner, gewurztraminer, riesling
Jord
Kalkjord
Kultur
Ekologisk och biodynamisk
Uppväxt
Direktpress av sylvaner och riesling, 8 dagars maceration av gewurztraminer, sedan 30 månaders lagring delvis med jästfällningen på ståltank. Ofiltrerat och osvavlat
Alk. / Vol.
13% / 750ml
Ultra Violet de Josiane & Marion
Alsace
Orange/ljusröd
2021
13.5% / 75cl
Ultra Violet de Josiane & Marion

Josiane och Marion anslöt sig till Pirouettes under 2022. Josiane tog över familjedomänen redan 2004 och fick förstärkning av sin systerdotter 2017. De fick sin ekologiska certifiering 2020 och gör i Ultra Violet 2021 sitt allra första naturvin, skalmacererat Pinot Gris helt utan svavel och filtrering!

Vinmakare
Josiane & Marion
Färg
Orange/ljusröd
druva
Pinot Gris
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk odling
Uppväxt
10 dagars maceration av hela klasar Pinot Gris med perfekt mognad. Lagrat på ståltank 8 månader. Naturlig jäst, ofiltrerat och osvavlat
Alk. / Vol.
13.5% / 75cl
Ultraviolet de David
Alsace
Lätt rött
2021
12.5% / 750ml
Ultraviolet de David

Handskördade druvor plockade på samma dag från samma parcell. 5 dagars skalkontakt med hela klasar. Naturlig jäsning på ståltank med 7 månaders uppväxt. Buteljerat med hjälp av gravitation utan filtrering och utan tillsatt svavel. Vin från granitjordar i Saint Hippolyte i Alsace. Druvsammansättning: Auxerrois (12.5%), Pinot-blanc (20.8%), Pinot-Noir (26.6%), Muscat (6.6%), Pinot-Gris (16.6%), Riesling (12.5%), Gewurztraminer (4.1%)

Vinmakare
David Koeberle
Färg
Lätt rött
druva
Pinot noir/blanc/gris/auxerrois, Riesling, Gewurztraminer, Muscat
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk
Uppväxt
5 dagars maceration med hela klasar
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Nästa vinbonde
Nästa vinboende