Frédéric Rivaton

Roussillon (FR)

Frédéric är en av de legendariska naturvinsmakarna med sin helt egna stil i Latour-de-France.

Efter att ha jobbat hos namnkunniga vinmakare som Valette i Bourgogne och Foillard i Beaujolais sökte Fred marker för att göra sitt eget vin. Egentligen ville han göra vin i Vaucluse, men markerna var dyra och Fred fann till slut 12 hektar i Latour-de-France. Från starten i 2004  ställde han om till ekologisk odling med biodynamiska metoder och sedan 2010 är gården Demeter-certifierad.

Hans marker kring Latour-de-France domineras av gamla stockar, 60-115år gamla som växer i schist och gnejs. Druvsorterna är Carignan, Syrah, Grenache, Macabeu, Grenache gris och Carignan blanc.

Vinmakandet sker naturligtvis utan tillsatt jäst, oftast i stora cementtankar och beroende på cuvée lagring på ekfat ett eller två år.

Vin
Alk. / Vol.
ÅRGÅNG
region
Färg
Blanc Bec
Rousillon
Vitt
2021
12.5% / 750ml / 1500ml
Blanc Bec

Vinmakare
Fred Rivaton
Färg
Vitt
druva
Macabeo (40%), Grenache gris (40%), Carignan blanc (20%)
Jord
Skiffer & gnejs
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Druvor från 60-100 år gamla stockar. Direktpress, ingen tillsatt jäst. Fermenterat och lagrat på betong
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml / 1500ml
Blanc Bec Magnum
Roussillon (Latour-de-France)
Vitt
2021
12.5% / 750ml & 1500ml
Blanc Bec Magnum

Frédéric Rivatons legendariska cuvée Blanc Bec! Från väldigt gamla stockar, 60-100år gamla som ger ett lågt skördeuttag på 10hektoliter / hektar. Spontanfermentering av juicen direkt i fat och i betong.

Vinmakare
Frédéric Rivaton
Färg
Vitt
druva
Grenache gris 90%, Carignan blanc 5%, Macabeu 5%
Jord
Skiffer & gnejs
Kultur
Ekologiskt certiferad sedan 2004, biodynamiskt certifierad (Demeter) sedan 2010
Uppväxt
Direktpress av druvorna, spontanjäst på använda ekfat och betong.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml & 1500ml
Béjaune
Roussillon (Latour-de-France)
Vitt vin
2020
12.5% / 1500ml
Béjaune

Vinmakare
Fred Rivaton
Färg
Vitt
druva
Grenache blanc (60%), Macabeu (40%)
Jord
Rödlera & rullsten
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Direktpress av druvorna. Ingen tillsatt jäst, jäst och lagrat på betong
Alk. / Vol.
12.5% / 1500ml
Béjaune
Roussillon (Latour-de-France)
Vitt
2021
Cuvé Béjaune från Rivaton. Druvorna kommer från 15-åriga rankor i Pezilla La Rivière som ligger 15km från Freds andra vingårdar. Här skiljer sig terroiren från Latour och består av rödlera och rullsten. I Pezilla "La Rivière" uppnår druvorna perfekt mognad ca 7-10 dagar tidigare än i de andra gårdarna i Latour och här skördar man allra först (12-15 augusti 2021)
Béjaune

12.5% / 750ml

Vinmakare
Fréderic Rivaton
Färg
Vitt
druva
60% Grenache blanc, 40% Macabeu
Jord
Pezilla "La Rivière", rödlera och rullsten
Kultur
Ekologisk odling, under omställning till biodynami
Uppväxt
Fermentering och lagring på betong
Alk. / Vol.
Cuvé Béjaune från Rivaton. Druvorna kommer från 15-åriga rankor i Pezilla La Rivière som ligger 15km från Freds andra vingårdar. Här skiljer sig terroiren från Latour och består av rödlera och rullsten. I Pezilla "La Rivière" uppnår druvorna perfekt mognad ca 7-10 dagar tidigare än i de andra gårdarna i Latour och här skördar man allra först (12-15 augusti 2021)
Gribouille
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2015
14% / 1500ml
Gribouille

Carignan, Syrah & Grenache från Freds äldsta stockar (80-115år). Lågt skördeuttag 10hl/ha

Vinmakare
Fred Rivaton
Färg
Rött
druva
Carignan (70%), Syrah & Grenache (15%+15%)
Jord
Skiffer
Kultur
Ekologisk & bioydnamisk
Uppväxt
16 dagars skalmaceration med avstjälkade druvor. Ingen tillsatt jäst. Försiktig press. Lagrat 2 år på betong och 1 år på ekfat
Alk. / Vol.
14% / 1500ml
Gribouille
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2019
13.5% / 750ml
Gribouille

Cuvée Gribouille från de allra äldsta vinrankorna hos Rivaton (80-120 gamla). Skördat 8-9 September 2019. Lågt skördeuttag: 10 hektoliter per hektar. Buteljerat i slutet av 2021 utan filtrering eller klarning.

Vinmakare
Frédéric Rivaton
Färg
Rött
druva
Carignan 70%, Syrah 15%, Grenache 15%
Jord
Skiffer
Kultur
Ekologisk och biodynamisk certifiering
Uppväxt
Avstjälkade druvor, spontan fermentering. 15 dagar skalmaceration. Lagrat 1 år på använda fat och 1 år på betong.
Alk. / Vol.
13.5% / 750ml
Panoramix
Roussillon (Latour-de-France)
Rosé Petnat
2020
12.5% / 750ml
Panoramix

Vinmakare
Fred Rivaton
Färg
Rosé Petnat
druva
Syrah
Jord
Gnejs
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Direktpress. Ingen tillsatt jäst. Degorgerad Rosé Petnat
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Poil Dans La Main
Roussillon (Latour-de-France)
Rosé
2020
12% / 750ml
Poil Dans La Main

Vinmakare
Fred Rivaton
Färg
Rosé
druva
Grenache (70%), Carignan (30%)
Jord
Gnejs
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Direktpressade druvor. Ingen tillsatt jäst. Lagrat på betong
Alk. / Vol.
12% / 750ml
Tombé du Ciel
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2019
13% / 750ml
Tombé du Ciel

Vinmakare
Fred Rivaton
Färg
Rött
druva
Syrah (70%), Carignan (30%)
Jord
Gnejs
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Fem dagars skalmaceration. Ingen tillsatt jäst. Lagrat på betong
Alk. / Vol.
13% / 750ml
Vielles Vignes
Roussillon (Latour-de-France)
Rött
2015
14% / 750ml
Vielles Vignes

Vinmakare
Fred Rivaton
Färg
Rött
druva
Carignan (70%), Syrah (20%), Grenache (10%)
Jord
Gnejs & skiffer
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
14 dagars skalmaceration av avstjälkade druvor. Ingen tillsatt jäst. Försiktig press, lagrat 3 år på betong
Alk. / Vol.
14% / 750ml
Nästa vinbonde
Nästa vinboende