Christian Binner är en av de mest ikoniska naturvinsmakarna i Alsace. Familjedomänen daterarår 1770 i byn Ammerschwihr, och Christian tog över år 1999 från sin pappa Joseph. Joseph haderedan då börjat ställa om igen till ekologisk odling när han märkt att de industriella preparatsom då blivit populärt endast hämmade kvaliteten på sina viner. Sedan dess har man börjat odlaenligt biodynamiska principer och helt slutat med svavel i vinerna. Kort och gott 0/0-viner, ingenbesprutning i vinmarkerna förutom biodynamiska preparat, och inget tillsatt i vinkällaren.
Vid vårt besök i Ammerschwihr i höstas inkvarterade vi oss på den majestätiska Domaine Binneroch fick dessutom besöka välkända vinmarkerna såsom Hinterberg Lieu-Dit, Grand CruKaefferkopf, Wineck-Schlossberg, Schlossberg och Côtes D’Ammerschwihr, som Christian kallarför “future Grand-Cru”. I de allra finaste markerna växer vinrankor planterade 1930 av Christiansfarfar, som aldrig någonsin har berörts av kemikalier.
Christians viner är fulla av energi! Generellt sett skördar han sent i september-början av oktoberför att få den perfekta mognaden på druvorna. Vinerna görs i den nya vinkällaren som invigdes ijuni 2015: det bioklimatiska templet byggt av stora block handhuggen sten och lokala träd somäven de är förädlade med biodynamiska principer.
År 2015 startade Christian Binner tillsammans med oenologerna och kemisterna Pierre ochXavier kollektivet Pirouettes. Kollektivet knyter idag an 16 vinmakare utspridda över hela Alsace.Alla vinmakare i kollektivet odlar sina egna druvor och gör vin på sin egna domän, men får hjälpoch stöttning för att göra viner helt utan tillsatser.
Ett rosévin gjort på 5 olika sorters Pinot samplanterade på Hinterberg's branta terasser. Två veckors maceration och efterföljande lång élevage
Muscat d'Alsace från gamla och unga stockar: 9 månaders maceration av druvorna från de gamla stockarna i musten från direktpressad Muscat från unga stockar.
Ett stort vin gjort på Riesling & Pinot Gris i majoritet. Lagrat 48 månader på oupptoppade gamla ekfat som ger en lätt oxydation. Vinet bör ges ett par timmar i karaff för att ge sin fulla potential
2019 Pinot Noir Cuvée Beatrice. Finns endast i Magnum (1.5L) och Jeroboam (3L)
Christian Binners Cuvée Excellence görs endast de varmaste åren med varma dagar och nätter under hösten som ger en perfekt nästan övermognad till druvorna, varför också alkoholen också blir mer påtaglig.
Grand-Cru Riesling från Wineck-Schlossberg, magiskt grand-cruläge i lilla byn Katzenthal